Меню

за ездачи на Enduro и Cross

Любител ли сте на офроуд кроса? Сигурни сме, че ще намерите нещо за вас и вашия ендуро.

Най-популярни продукти

Велосипедите за крос и ендуро трябва да се обслужват по-често, отколкото велосипедите от другите класове. Карането в тежки условия, голямото натоварване на двигателя и другите компоненти, да не говорим за по-малките и по-големи почви, които са на дневен ред в условията на офроуд, са обстоятелства, които благоприятстват повредите. Обслужването на офроуд мотоциклет се улеснява от здрав кръстат/ендуро крик. Здрава стоманена конструкция, ергономична дръжка, която позволява удобно повдигане на превозното средство, и покритие в цвета на любимата ви марка - това са отличителните белези на добрите кросови/ендуро крикове за мотоциклети. Ако искате да спуснете мотоциклета си внимателно, препоръчително е да изберете кръстат/ендуро крик с вграден амортисьор. Когато избирате кръстат/ендуро крик, обърнете внимание на компактния дизайн. В края на краищата, когато отивате на състезание или мотокрос писта, не искате да носите със себе си голямо оборудване. Увеличаващият се брой на крос/ендуро крикове за мотоциклети на пазара означава, че производителите си съперничат по отношение на ергономичността и комфорта, предлагайки много добри продукти на разумни цени.

Всеки, който поне веднъж е карал офроуд или на писта за мотокрос, знае колко непредсказуем е този спорт. Падания, камъни, излитащи изпод колелата на други мотоциклети, и стъпенки, които се впиват в крака след всяко приземяване на несигурна земя - това са само част от опасностите, с които трябва да се справят обувките за крос/ендуро мотоциклети. Добрите кросови ботуши трябва да предпазват глезенната става от навяхвания и изкълчвания, да имат подметка, която позволява краката да се опират сигурно на стелките, и да са ергономично проектирани, така че работата с лостовете за смяна на предавките и спирачките да не представлява никакъв проблем. Разбира се, ботушите за мотоциклети ендуро и крос са свързани не само с безопасността, но и с комфорта при носене. Когато избирате ботуши за мотоциклети ендуро/крос, обърнете внимание на прилягането към крака, системата за вентилация и вида на материала, използван от вътрешната страна. Не забравяйте и за стила! Ботушите за крос/ендуро трябва да изглеждат добре. Какъвто и да е вашият гардероб за мотоциклети и офроуд, със сигурност ще намерите подходящите ботуши за крос/ендуро. Производителите се конкурират не само по отношение на качеството на използваните материали и иновативните решения, но и по отношение на дизайна и цветовите варианти на крос/ендуро ботушите. Ярки цветове, приглушени винтидж тонове или може би класическо черно с хромирани катарами? По отношение на избора обувките за крос и ендуро надхвърлят всички очаквания.

Карате ли офроуд? Трябва да се снабдите с добро ендуро облекло, което ще ви осигури комфорт и безопасност, когато ви стане горещо. Когато избирате ендуро облекло, обърнете внимание на няколко фактора, включително комфорт, дизайн и качество на изработката. Все пак не трябва да забравяте, че ендуро или кросовите дрехи трябва преди всичко да свеждат до минимум нараняванията при падане или провиране през храсталаците, доколкото това е възможно. Ето защо, когато търсите мечтаните елементи за ендуро облекло, обърнете внимание на сертификатите и материалите на протекторите/защитите в буферите, наколенките, ортезите, броните и т.н. Не забравяйте, че кросовите дрехи не са само протектори, но и ръкавици, блузи, панталони и якета. В техния случай можете да се развихрите със стила си и да съчетаете определени елементи от облеклото с мотоциклета си, например. Облеклата за ендуро/крос винаги са изненадвали със своите цветови комбинации и дизайн, което ги отличава от дрехите за мотоциклети, предназначени за асфалтови пътища или дълги разстояния. Кроскрос облеклото ви позволява да изразите 100% от характера си и да се откроявате на мотокрос пистата или в полето с уникален външен вид - с нашите дрехи ще направите впечатление! Ще намерите крос и ендуро облекло от редица известни производители като Fox, Leatt и Thor.

Очилата за кръст са важна част от оборудването за всеки, който се отправя извън утъпкания път към офроуд след пожар. Те осигуряват едновременно безопасност и комфорт при каране извън пътя. Очилата за ендуро трябва да имат устойчив на надраскване визьор и откъсваща се приставка, която възстановява пълната видимост за част от секундата - не можем да си представим състезание без тях! Ще оцените и добрата херметичност на очилата за крос, когато карате в трудни условия. Формата на рамката и уплътняващата пяна свеждат до минимум натиска и ограничават навлизането на прах под очилата. Когато избирате мечтаните очила за ендуро, обърнете внимание и на каишката. Тя трябва да е здрава и да има силиконово покритие, за да гарантира, че очилата за крос/ендуро ще останат стабилно на каската ви.

Мотоциклетите за крос и ендуро се нуждаят от по-чести ремонти, обслужване и подмяна на части, отколкото мотоциклетите за асфалт. Това обаче е необходимост, която понасяме с усмивка на уста. В края на краищата, всички тези повреди и задръстени бутала са причинени от това, което обичаме най-много - да се разгорещим извън пътя! Когато избирате части за крос или ендуро, се водете не само от цената, но и от качеството на изработката. Буталата, пръстените, гумите и компонентите на окачването са само част от частите за крос/ендуро, които се отразяват на представянето ви на мотокрос пистата и удоволствието от офроуда. Сред най-често заменяните ендуро части са консумативите като въздушния филтър и моторното масло - не ги пренебрегвайте и мотоциклетът ви ще ви се отблагодари с безупречна работа. Заслужава да се отбележи, че при кросовите/ендуро мотоциклети (особено при двутактовите) интервалите за смяна на отделните кросови/ендуро части не се изчисляват в километри, а в часове - и така, смяната на бутало е въпрос на няколко десетки часа, а не на няколко хиляди километра. Сред най-добрите производители на части за крос и ендуро са D.I.D и Afam (вериги и задвижващи зъбни колела), WP (окачване), KN (въздушен и маслен филтър) и Brembo (спирачки). В Gmoto ще откриете голям избор от части за ендуро и крос както за мотоциклети от най-добрите марки, така и за бюджетни кросови и ендуро мотоциклети от Китай с кубатура 50, 125 и 250 см.

При офроуд е важно да имате добро сцепление. Независимо дали се движите по пистата за мотокрос, или по горските пътеки, струва си да имате добри гуми за крос/ендуро. Какви трябва да са гумите за крос и ендуро? От съществено значение са ефективното самопочистване, протекторът, който осигурява добро сцепление в завоите и при спиране, и хомологацията на гумите (ако възнамерявате да карате по обществени пътища). Когато избирате гуми за ендуро, отговорете си на въпроса по какъв тип настилка ще карате най-често. Много производители предлагат гама от крос/ендуро гуми, предназначени за меки, средно твърди и твърди повърхности. Това означава, че някои ендуро гуми са най-подходящи за пясък и кал, а други - за каменисти пътеки или скали. Не забравяйте да обърнете внимание на това, когато купувате, за да се насладите на добро управление, безопасно каране и най-добро офроуд изживяване.

Нека си признаем - мотоциклетистите са любители на джаджите! Аксесоарите за кросови и ендуро мотоциклети са неразделна част от любовта към офроуда. Те ни помагат да печелим по-добри места в състезанията (напр. кормилото с перфектно сцепление), предпазват мотоциклетите ни от повреди (напр. капакът на двигателя за ендуро) и улесняват обслужването и ремонтите (напр. тапата за ауспуха или жакът за крос/ендуро). Нещо повече, аксесоарите cross/enduro ви позволяват да персонализирате оборудването си - фурнири, стикери, обтекатели за аксесоари или увеличен резервоар за гориво са само началото. Търсите аксесоари за вашия мотоциклет cross/enduro? Намираш се на правилното място, защото ние разполагаме с цяла складова наличност от тях!

Отивате на офроуд или на пистата за мотокрос? Нуждаете се от здрава каска за крос-кънтри, която да предлага високо ниво на безопасност и комфорт при каране. Добрите каски за корс се характеризират с ниско тегло, ефективна вентилационна система и прилична конструкция (напр. многослойна черупка от различни влакна). Нещо повече, каските за крос и ендуро трябва да имат козирка, която да предпазва от слънцето и камъните, летящи изпод колелата на други мотоциклети, като по този начин повишава безопасността при каране. Когато избирате мечтаната ендуро/крос каска, обърнете внимание и на закопчаването. Много от нас не могат да си представят карането извън пътя без DD закопчалка - за щастие това е много популярно решение. Като цяло крос каските са не само за стил, който да ви накара да изпъкнете в полето и на мотокрос трасето, но преди всичко за безопасност и комфорт при каране извън утъпкания път.

Термоактивно бельо

От няколко години термобельото набира популярност сред офроуд мотоциклетистите. Първоначално производителите насочиха продуктите си към тези, които излизат на пътя в по-студено време, но с течение на времето на пазара започна да се появява термобельо, което увеличава топлинния комфорт дори в летните горещини. В днешно време термобельото е усъвършенстван продукт, който е незаменим първи слой от екипировката на мотоциклета - както за кросови и ендуро състезатели, така и за шосейни мотоциклетисти. Термобельото ефективно изтласква влагата навън, което в комбинация с вентилационните зони и безшевната конструкция осигурява високо ниво на комфорт, независимо от терена или темпото на каране. Нещо повече, когато отивате на ендуро излет, термобельото се съчетава добре с други дейности, така че ще можете уверено да отидете на трекинг или катерене, без да се преобличате. От друга страна, термобельото е незаменима екипировка при каране на ски или сноуборд, особено комплектите, изработени от мериносова вълна.

Кръстните протектори са от съществено значение, ако искате да се върнете невредими от офроуд екскурзия и да продължите да се занимавате с офроуд. Протектори, ортези, буфери, стабилизатори на врата и брони - изборът на кръстни протектори е огромен, което означава, че има и много начини за повишаване на безопасността. Най-популярните ендуро протектори са на марки като Fox, Leatt и Acerbis. Когато избирате протектори за крос, обърнете внимание на сертификацията на протекторите, системата за вентилация и качеството на изработката. Не забравяйте, че колкото по-силно карате и колкото по-впечатляващи са действията, които извършвате на мотокрос трасето, толкова повече трябва да се въоръжавате и да посягате към крос протектори от по-висок клас. Допълнителни критерии при покупката на ендуро протектори са системите за закрепване и външният вид. Както и при другите елементи за крос/ендуро защита (напр. каски и ботуши), крос протекторите също имат феноменален стил и разнообразни цветови версии.

По време на ендуро излети и интензивни тренировки на мотокрос пистата е добре да се осигури адекватна хидратация, особено в летните горещини. Идеалното решение е ендуро раница с camelbak, т.е. мехур, вграден във вътрешната част на раницата. При избора на ендуро раница се ръководете не само от вместимостта на резервоара за вода, но и от самата раница. Обикновено той е между 8 и 25 литра, което ще ви позволи да носите основни аксесоари за крос/ендуро, дъждобран, резервни ръкавици или фотоапарат/телефон. Раниците за крос/ендуро не отстъпват на раниците за трекинг по отношение на сложността и комфорта на носене; освен това се разработват модели, специално предназначени за специфични мотоциклетни спортове. Добрата ендуро/крос раница се характеризира с водоустойчиви ципове, резервоар с вместимост поне 2 литра и ергономична система от ремъци, която не ограничава движенията при каране или при носене след слизане от автомобила. Нещо повече, раницата за ендуро/крос от висок клас може да има сертифициран протектор за гърба за допълнителна безопасност при каране по пресечен терен. Някои от най-популярните производители, при които можете да намерите страхотна ендуро или крос раница, включват Kriega, Acerbis и Leatt. Когато избирате крос раница за по-дълъг офроуд излет, не забравяйте да разгледате моделите на Leatt, която пусна линия крос/ендуро раници с основно отделение, което може да побере до 25 литра!